Reanimatie.nl
De informatie op deze website is mogelijk niet actueel meer. Het domein is te koop. Serieuze gegadigden kunnen contact opnemen met peter@reanimatie.nl.

Circulatie

Circulatie 01 Het hart is een holle spier gevuld met bloed ter grootte van een vuist. Het ligt tussen de beide longen iets links van het midden in de borstholte. In rust pompt het hart van een volwassene door samen te trekken ongeveer 70 maal per minuut bloed door het lichaam via de grote lichaamsslagader of aorta. Het transport van bloed via de bloedvaten wordt door kleppen, die zorgen voor eenrichtingverkeer, in goede banen geleid. Dit gesloten systeem heet de circulatie of bloedsomloop.

Bloed vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen. De belangrijkste voedingsstof is zuurstof, want zonder zuurstof is leven onmogelijk. De belangrijkste afvalstof is koolzuur. De uitwisseling vindt plaats in de longen.

Circulatie 02 In het hart is een onderscheid tussen de linkerhelft en de rechterhelft. Beide helften zijn door een tussenschot van elkaar gescheiden. Iedere helft is opgebouwd uit een boezem (boven) en een kamer (onder). De kleine bloedsomloop is de circulatie uit de rechterhelft van het hart, via de longen naar de linkerhelft van het hart. In de longen neemt het bloed zuurstof op uit de ingeademde lucht. Tegelijkertijd wordt koolzuur, een afvalstof, uitgeademd. Uit de linkerhelft van het hart komt het bloed via de aorta in de grote bloedsomloop.
De grote bloedsomloop transporteert zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam en voert afvalstoffen af. Via een netwerk van aderen keert het bloed weer terug naar de rechterhelft van het hart.

De hartspier heeft voor zijn werking ook zuurstof nodig. Dat wordt aangevoerd via slagaders die als een krans om het hart liggen; de kransslagaders.

  Bron: Nederlandse Hartstichting 

©2009 Reanimatie.nl  |  Disclaimer